Hier vond ik een warme thuis!

Ontdek ook Beauprez
Home Services

Hier vond ik een warme thuis!

Intervieuw door SeniorenNET met onze bewoonster Paula Debrier.

Geschreven door Stefaan Premereur op 16/12/2018

‘Ik voelde me absoluut niet meer veilig. Hier vond ik een warme thuis’

Paula Debrier is 63 en woont al bijna een jaar in een assistentiewoning van Residentie Beauprez in Geraardsbergen. Te midden van het groen vond ze de veiligheid, maar vooral de samenhorigheid die ze in haar appartement in Oostende miste.
‘We zijn één grote familie hier’, vertelt ze. ‘En die familie wil ik voor geen geld van de wereld meer missen!’

 

 

Paula Debrier (63)

  • Gescheiden
  • 2 zonen

Paula woont bijna een jaar in een erkende assistentiewoning van Residentie Beauprez in Geraardsbergen.

Paula, waarom heb je voor een assistentiewoning gekozen?

‘Ik ben naar hier verhuisd omdat ik mij vooral ‘s morgens vroeg, ‘s avonds en ‘s nachts niet meer veilig voelde alleen thuis. En ik vond niemand die regelmatig bij mij kon blijven. Vroeger had ik wel vier dagen per week hulp thuis, maar de andere drie dagen was ik dikwijls alleen en voelde ik mij hulpeloos. Ik ben ook verschillende keren gevallen thuis en daardoor begon ik te panikeren. Maar het was toch vooral de eenzaamheid die zwaar doorwoog. Mijn kinderen woonden ver van mij en ik durfde alleen niet naar buiten. Sociaal contact had ik dus amper.’

Wat zijn voor jou nu de belangrijkste voor- en nadelen van een assistentiewoning? En zijn er zaken die je graag anders zou zien?

‘Ik zie alleen maar voordelen en ik zou niet weten wat ik anders zou willen. Ik ben iemand die niet veel nodig heeft om gelukkig te zijn en ik voel mij opperbest hier. Bovendien is er steeds iemand in de buurt, wat een hele geruststelling is. Ik voel me niet meer eenzaam hier. Ik heb ook een tijdje ergens anders in een assistentiewoning gewoond, maar daar boden ze niet dezelfde service aan als hier. Alle bewoners waren daar meer op zichzelf aangewezen, maar ik vind een beetje samenhorigheid toch wel fijner. Ik heb hier een warme thuis gevonden en ik ben omringd door de beste zorgen.’

Ik voelde me niet meer veilig thuis. Hier is dag en nacht iemand aanwezig. Ik ben gerust.

Komen jullie vaak bij elkaar over de vloer of doen jullie bepaalde activiteiten samen?

‘We zien elkaar dagelijks. Zo eten we allemaal gezellig samen en de activiteiten die in de namiddag georganiseerd worden, zijn ook toegankelijk voor iedereen. Vroeger was ik altijd alleen, behalve wanneer de hulp langskwam. De andere dagen zag ik niemand. Hier heb ik al veel nieuwe mensen leren kennen.

Er zijn mensen met wie ik ga kaarten in de namiddag en op maandag ga ik knutselen. Ik ben altijd bezig hier.’

Vind je dat je nog genoeg privacy hebt?

‘Je bent altijd vrij om te doen en laten wat je wilt. Wil je je terugtrekken in je studio of appartement, dan kan dat ook. Je bent nooit verplicht om deel te nemen aan de activiteiten. Je privacy is dus altijd gegarandeerd. Ik kan gaan en staan waar ik maar wil. En dat gevoel van vrijheid is wel belangrijk voor mij.’

Heeft deze vorm van wonen de relatie met je kinderen veranderd?

‘Ik woon nu dichter bij mijn kinderen dan vroeger, dus ik zie ze meer. En dat is alleen maar mooi meegenomen. Zij waren ook degenen die me aangespoord hebben om in de buurt een woonoplossing te zoeken.’

Is wonen in een assistentiewoning een budgetvriendelijke oplossing?

‘De appartementen of studio’s hier zijn heel betaalbaar en toch ben je zeker van de beste zorgen. Zelfs met een klein pensioen kom je goed rond. Ik mag dus zeker niet klagen.’

Hoe zit het met de zorg in een assistentiewoning? Helpen medebewoners elkaar ook?

‘Je kunt steeds hulp vragen voor alles: eten, naar de winkel gaan, je bed opmaken … Daarnaast komt er tweemaal per dag een verpleegster langs die mij helpt om me te wassen. Iedereen is hier heel behulpzaam en dat is wel fijn.’

‘Ook de medebewoners helpen elkaar in de mate van het mogelijke. Zo biedt er af en toe wel eens iemand aan om mij ergens mee naartoe te nemen in de rolstoel. We zijn als het ware één grote familie hier.’

Op welke andere diensten kan je een beroep doen?

‘Alles is voorzien. Kan je bijvoorbeeld niet alleen uit je zetel, dan moet je maar bellen en dan komt iemand je direct helpen. Zowel dag en nacht zijn er mensen beschikbaar. Er is hier ook een kapper, een pedicure, een was- en strijkdienst, een poetsdienst en noem maar op. Ook als ik naar een winkel wil buiten het complex, kan ik een beroep doen op iemand van het personeel. Je staat er dus nooit alleen voor. Er is altijd iemand om je te helpen.’

Voel je je nu veiliger hier?

‘Absoluut. Ik ben naar hier gekomen, omdat ik mij niet meer veilig voelde thuis. Hier is er dag en nacht iemand aanwezig en dat verhoogt het veiligheidsgevoel. Bovendien ben ik veel rustiger hier en voel ik mij minder angstig. Vooral ’s avonds. En ik ben ook minder ziek.’

Foto’s door Geert De Rycke

Auteur: Karolien Selhorst

Bron SeniorenNET